{ "title": "Bebeklerde İştah Açıcı", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/bebeklerde-istah-acici.jpg", "date": "19.01.2024 04:52:51", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Bebeklerde İştah Açıcı, Toplum olarak kilolu bebeklere hemen hemen hepimiz hayranı. Öyle ki zayıf bir bebek gördüğümüzde derhal kilo alması için ya tavsiyelerde bulunur ya da tavsiyelere maruz kalırız. Peki bu ne kadar doğrudur. Bir bebeğin sağlığı tombul olmasıyla ölçülemez. Yani kilo sadece bir etkendir. Fakat bilinmelidir ki fazla kilolar hastalıklara davetiye çıkaran faktörlerin başında gelmektedir. Aynı zamanda bebeklerin gelişme dönemlerinde bazı dönemler kilo artışı görülürken bazen boy artışı görülmektedir. Her çocuğun gelişimi ve bünyesi, hareketliliği ve genetiği farklı farklıdır bu nedenle bebekleri birbiriyle kıyaslama yapmadan, genel şartlara göre değerlendirmeniz gerekmektedir. Süt içmesi gereken bir bebek ile yeni mama yemeğe başlayan bir bebeğin gelişim hızı aynı değildir.

Bebeklerin gelişimleri farklı olduğu gibi bazı bebeklerde bazı hastalıklar kilo azalmasına bazı hastalıklarda bebeklerde aşırı kilo alımına neden olmaktadır. Çoğu kişi çocuğun iştahsız olduğundan yakınmaktadır. Eğer çocuğunuzun iştahının az olduğunu düşünüyorsanız bunun temel nedenini bulmalısınız. Çocuğun kontrollerini ihmal etmemeli, doktora gittiğinizde iştahının olmadığını da belirtmelisiniz. Bebeklerde iştah açıcı bazı şuruplar vardır. Fakat pek çok hekim bunu tercih etmemektedir. Bu en son aşamadır. Çocuğun iştahını açılması için öncelikle doğal yollara başvurulması gerekmektedir. Eğer anne sütüyle besleniyorsa sütünüzün sağlıklı ve normal olup olmadığını ölçtürmeniz gerekmektedir. Çocuğun kaldığı odanın aşırı sıcak ya da soğuk olmaması da çok önemlidir.

Eğer çocuğunuz biraz büyükse çizgi film izlerken ya da tv karşısında dikkati dağılmışken iştah açıcı doğal ürünlerle ya da gıda takviyeleriyle çocuğun beslenmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklara hazır meyve suları yerine doğal ve hafif posalı meyve suları içirmeyi tercih edin. Yoğurt çocukların kemik gelişimine katkı sağlar. Bu nedenle çocuğunuz için evde kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Hem daha ekonomik hem de daha hijyenik bir yöntemdir. Çocuklarınıza yemeklerin ardından ödüller koyarak, onların daha olumlu bir tavır sergilemesini sağlayabilirsiniz. Sevdiği besinlerin porsiyonlarını biraz daha büyütebilirsiniz. Bebeklerde iştah açıcı bir şeyler vermek isterseniz, sevmediği yemek ya da meyveleri ise karışımlar yaparak lezzetlendirebilirsiniz. Çocuklarınız az da olsa yediğinde aslında alması gereken gıdayı alırlar. Bu nedenle çocukların peşinde dolanarak onlara zorla tabağı bitirmesi için zorlamayın. Bekleyin ve kısa aralıklarla kendi isteğiyle yemesini sağlayın. Tüm bunlara rağmen çocuğunuz uzun süre hiçbir şey yemiyorsa iten gelen bir sorun olabilir. Mutlaka hekime giderek kontrollerini yaptırın. Aşılarının takibini yapın ve aklınıza takılan şeyleri hekiminize sorun. Çocuğunuzun gelişimsel süreci hakkında hekimden ya da çevrenizdeki çocuk büyüten kişilerden bilgi alabilir, gelişim kitaplarını okuyarak daha bilinçli ve doğru yollara başvurabilirsiniz.
" } ] }