{ "title": "Çocuklar İçin İştah Açıcı", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/cocuklar-icin-istah-acici.jpg", "date": "21.01.2024 13:24:29", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Çocuklar İçin İştah Açıcı, vücudun sağlıklı bir biçimde çalıştığının en büyük göstergesinden biridir iştah. Ek gıdalara başlanmasından itibaren, neredeyse tüm anne ve babalar çocuklarının iştahsızlığından şikâyet eder. Özellikle biz anneler bizim uygun gördüğümüz ölçülerde gıda tüketmeyen çocuklarımız için 'iştahsız' kanısına varıyoruz. Aslında bu düşünceye iten nedenlerden biri de çocuğun bir yıl boyuca düzenli kilo artışına alışmış olmamızdır. Aşağı yukarı 1 buçuk yaşından itibaren kilo artışı yavaşlar. Çünkü; eskilerin deyimi ile ayaklanmış ve artık oyun çocuğu olmuştur. İştahsızlığın en belirgin olduğu bu dönemlerdir (15-20. Ay). Büyüme ve gelişmeleri dönemsel farklılık gösteren çocukların bir yaşından sonra kalori ihtiyaçları azalır ve dolayısı ile eskiye göre belirgin bir İştahsızlık görülür.

Çocukların büyümesi sadece beslenmeye değil, yaş, genetik, psikolojik, cinsiyet, metabolizma hızı ve çevresel etkenlere bağlıdır. Biz anne ve babalar olarak çocuklarımız ne kadar yerse yesinler, tükettikleri gıdaların hep yetersiz olduğunu düşünür ve genellikle de başka çocuklarla kıyaslarız. Şunu da unutmamalıyız ki; aldıkları gıdaların miktarı kadar o gıdanın içeriği de o kadar mühimdir. Örneğin; kalori bakımından yüksek olan çikolata veya fast food gibi öğünler çocuğun yediği yemek miktarını etkiler. Yani yeterli kalori alır belki ama iştahını olumsuz etkiler.

Çocuğunuzun iştahsız olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalı?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; her çocuk her şeyi yemeyebilir. Çocuklarınıza yemek masasında bulunan yemekler arasında seçme özgürlüğü vermeliyiz. Yoğurt veya peynir yiyen bir çocuk süt içmeyebilir. Bunda sorun yoktur. Meyve seven bir çocuğun sebzeleri fazla sevmemesi de normal kabul edilir. Çoğunlukla anne ve babaya iştahsız gibi görünen çocuklar, aslında yanlış beslenme alışkanlığı olan çocuklardır. Fakat yine de çocuğunuzun iştahında bir problem olduğunu düşünüyorsanız, boy ve kilo ölçümlerini kontrol etmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü; iştahsızlığın beraberinde büyüme ve gelişme ölçülerinin yaşına uygun olmaması doktor kontrolünden geçirilmesini gerektirir. Özellikle çocuğun iç dünyasında yaşadığı; üzüntü, endişe, kıskançlık ve nefret gibi psikolojik durumlar çocukta iştah problemine neden olur. İştah sorunu olan çocukların eğer organik nedenlerden ötürü yeme sorunu yoksa mutlaka ruhsal yönden durumu araştırılmalıdır.

İştahsızlığı giderme yolları

Öncelikle çocuğunuza yediği besinlerin faydalarını birer birer anlatmalısınız. Sofraya aile bireyleri ile oturması gerektiğini gösterin. Çünkü; çocuk için yeme alışkanlığının gelişmesindeki en etkili yer aile ortamıdır. Yemek yedirebilmek için peşinde gezmeyin ve sık sık bir şeyler yedirmeye çalışmayın. Bu durum; midede sürekli besin bulunmasına bağlı olarak çocuğun acıkma duygusunun gelişmesini olumsuz etkiler. Düzenli vakitlerde öğün almasına alıştırmalıyız. Bu şekilde beslenen çocuk, diğer öğüne kadar aç kalacağı bilincini taşır ve beslenme düzeni hızlı gelişir. Çocuğun sevdiği yemekleri tercih etmeli ve tabağına yiyebileceği miktarda yemek katılmalıdır. Asla kardeşiyle veya başka çocuklarla kıyaslama yapılmamalı. Sofrada çocuğunuzu özgür bırakın ve kendi kendine yemesine izin verin. Çok fazla meyve suyu, süt ve asitli içeceklerde iştahını etkileyen içeceklerdir.

İştah açan gıdalar

Hazımsızlığa ve mide bulantısına faydası olan zencefil, iştah arttırma konusunda da şifa kaynağıdır. Vücuttaki toksinleri temizleme özelliği taşıyan limon da iştah açar. Bir bardak suya sıkacağınız yarım limonu sabahları aç karnına içebilirsiniz. Kalorisi yüksek olan hurma, yeme arzusunu arttıran tarçın ve hafif ekşi tadıyla üzümde yine iştah açma özelliğine sahip gıdalardır. İncir hem kilo aldırır hem de iştah açar. Karambol tohumu ve maydanoz bitkileri de iştahı pekiştiren gıdalar arasındadır.
" } ] }