{ "title": "Doğal İştah Açıcılar", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/dogal-istah-acicilar.jpg", "date": "19.01.2024 18:19:46", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Doğal İştah Açıcılar, herhangi bir ilaca ihtiyaç kalmadan doğal bitkiler ya da besinlerle yemek yeme isteği yaratan maddelerdir. İştah, yiyeceklerin tat alma duyumuza hitap ederek yemek yeme isteği uyandırması durumudur. Bu bazı insanlarda gelişmiş bir duyu ve birçok gıda grubuna karşı yeme isteği duyarlar fakat bazı insanlar yemek konusunda çok seçicidir ve genellikle iştah kesikliği olarak tanımlanan az yemek yeme halinden mustarip olabilirler. İştah açıcı doğal bitkiler veya bazı besin grupları vardır. Kişide aşırı zayıflık durumu veya vücut direncinin çok düşük olması gibi durumlar söz konusu değilse, öncelikle bir ilaca başvurmak yerine doğal yöntemlerden faydalanmak gerekir.

Doğal İştah Açıcılar Nelerdir?

İştah açmak, özellikle yetişme çağında çocukları olan ebeveynlerin başvurduğu bir yöntemdir. Çocuklar çoğu zaman yemek seçerler, özellikle birçok sebze ve meyve türüne karşı iştahlı davranmazlar. Birçok anne çocuğunun meyve ya da sebze yemediğinden şikâyet eder. Bu durum hem çocuğun beslenmesini olumsuz yönde etkiler hem de birtakım vitaminleri alamamış olmasını sağlayacağından gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Doğal iştah açıcılar, bu sırada annelerin yardımına koşar. Öncelikle bir çocuk hekimine başvurmak gerekir. Bireyin yemek yeme isteğinin kesik olması, kilo kaybetmesi, halsiz ya da dirençsiz olması metabolizmik bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Hekim incelemesi sonucunda herhangi patolojik bir durum yoksa iştah açmak için bazı doğal yöntemlerden faydalanılabilir. Bu yöntemler şöyle sıralanılabilir:

Soğan; soğan birçok insan için iştah açıcı özelliktedir. Yemeklerde pişmiş olarak ya da yemek yanında çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla yeme ihtiyacı yaratır.

Kereviz; birçok insan tarafından çok sevilen bir besin olmasa da içeriğinde bulunan etkin maddeler sayesinde mideye daha fazzla yeme ihtiyacı hissi verir. Tek başına tüketmekte zorlanılıyorsa, çorba ya da yemeklerin içine kereviz sapı eklenebilir.

Yaban Mersini; ilaç sanayisinde de birçok vitamin ve iştah açıcı ilacın içeriğinde kullanılan meyve, doğal olarak tüketildiğinde de iştah açar. Meyve haliyle taze olarak ya da kurutulmuş olarak tüketildiğinde iştah açıcı özelliği vardır.

Papatya çayı; özellikle bulantı ve iştah kesikliği yaşayan hamilelere önerilir. Her gün bir bardak papatya suyu içmek yeme hissinin uyarılmasına sebep olur.

Bunların dışında; nohut, kantaron, ceviz çayı, ayva kompostosu, tarçın, zencefil, pelin otu çayı, adaçayı da doğal iştah açıcılardan bazılarıdır. Bu bitkiler altı ayın altında bebeklerde kullanılmamalıdır.
" } ] }