{ "title": "İştah Açıcı Besinler", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/istah-acici-besinler.jpg", "date": "21.01.2024 16:39:45", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "İştah açıcı besinler, insanda var olan yeme ve içme duygularının artmasına neden olan yiyeceklerdir. Çokça duyduğunuz sözler vardır. \"Bizim ufaklığın iştahı yoktu şu yiyecekten verdim\" ya da \"şu çayı içtiğimden beri iştahım bir açıldı\" gibi sözler aşikardır. İştah kapalı olması normal seyrin altında ise doktora başvurup nedeni araştırılmalıdır. Biz normal şartları varsayıp iştah açan besinlerden bahsedeceğiz.

İştah açıcı besinler

Patates kızartması: Patates glisemik oranı yüksek bir yiyecektir. Bu özelliğinden dolayı özellikle kızartma şeklinde tüketirseniz çok kısa sürede iştahınız açılacaktır.

Kırmızı biber: Acı kırmızı biber yendiği zaman vücut ısısı artarak bir şeyler yeme ve içme isteği ortaya çıkarır. Kendinizi doymuş hissetmediğiniz için sürekli yemek yiyeceksiniz.

Tarçın: Tarçını çubuk formunda 10 dk suda kaynatıp içerseniz iştahınızın açılmasına neden olacaktır. Bunun dışında tatlıların üzerine ya da zeytinyağlıların (Zeytinyağlı sarma, dolma vb.) içerisine koyarsanız iştahınızın açılmasına yardımcı olacaktır.

Havuç: Yüksek glisemik endeksine sahip havuç, bu özelliğinde dolayı iştah açıcı besinler arasında yer almaktadır. Salatalarda ya da havuç suyu şeklinde tüketebilirsiniz.

Mısır: Haşlanmış olarak tüketilen mısırda glisemik endeksi yüksek olduğu için yendikten kısa bir süre sonra acıkmanıza neden olacaktır.

Tuz: Fazla tuz tüketimi de şeker ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olarak iştahın açılmasına sağlayacaktır.

İncir: Kilo almak isteyenlerin tükettiği incir, iştahın açılmasına neden olacaktır.

Acı yeşillikler: Tatları acı olan kuzukulağı, roka, karalahana yemeklerden önce salata formunda tüketildiğinde sindirimde görevli enzimlerin hareket etmesini sağlayarak iştahın açılması neden olur.

Kimyon: Özellikle kıyma ile yapılmış köfteler de sucuklar, sosis vb. Yiyeceklerde, bazı kebaplarda lezzet artırıcı olarak kullanılır. İtalyanlar tuzlu bisküvilerin hamuruna kimyon katarak hazırladıkları tuzlu bisküvileri aperatif olarak ikram eder. Hazımsızlığa çok iyi geldiği için özellikle hazmı zor olan yiyeceklerde kullanılır. Yiyeceklere ve özel içeceklere verdiği koku ve tat ile iştah açıcı besinler arasında yer alır.

Zencefil: Daha çok grip ya da soğuk algınlığında kullandığımız zencefil, toz olarak çaya katıldığında vücut ısısını yükselterek iştahınızın açılmasına neden olmaktadır.

Kişniş: Kişniş tohumları içerdiği yağlar sayesinde mideyi salgılarını harekete geçirir, iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığa iyi gelir. Kişniş toz olarak günde 250-500 mg kullanılması tavsiye edilmektedir. Tohumlarını çay olarak demleyerek de tüketebilirsiniz.
" } ] }