{ "title": "İştah Açıcı Bitkiler", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/istah-acici-bitkiler.jpg", "date": "20.01.2024 09:54:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İştah açıcı bitkiler, iştah kaybının neden olduğu olumsuzlukları gidermede oldukça faydalı etkiler yapar. İştah kaybı kişide yetersiz beslenmeye, dolayısıyla hastalıklara karşı direncin azalmasına neden olur. Bu durumda kişilerde hastalıkların süresi uzar, enerji azalmasına, bitkinlik ve yorgunluğa neden olur. Bu nedenle iştah kaybının en kısa sürede düzene sokulması önemlidir. Bu konuda doğadaki şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz. İştah açıcı bitkiler sayesinde eski iştahınıza yeniden dönebilirsiniz. Ancak bu bitkileri kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz.

İştah açıcı bitkiler nelerdir?

Yaban mersini: Oldukça etkili iştah açıcı özelliği olan yaban mersinini yemeklerinize ilave ederek, suyunu sıkarak ya da çayını içerek iştahınızın artmasına yardımcı olabilirsiniz. İçeriğindeki vitaminlerle sağlığı da faydası olan yaban mersini, yaşı ilerleyen kişilerdeki iştahsızlık içinde oldukça faydalıdır.

Tarçın: Tarçın lezzetiyle iştah açıcı bitkiler arasında zevkle tüketeceğiniz bir bitkidir. Hem iştah açıcı etkisi hem de ishal gibi sindirim sorunlarına iyi gelen şifalı bitkiyi çay olarak, baharat gibi tüketebilirsiniz.

Çemen otu: İştah açıcı bitkiler arasındaki çemen otu, aynı zamanda ağrı kesici etkisi olan, şeker hastalığı etkilerini azaltan, kolesterolü düşüren bir bitkidir. Sindirim enzimlerini tetikleyen çemen otu, besinlerin hızla sindirilmesini sağlar ve acıkma süresini kısaltır. Bu şifalı bitki iştah açıcı olarak geçmişten beri kullanılmaktadır.

Sarımsak: bu bitkinin bilhassa kemoterapi gören hastalarda iştah arttırdığı görülmüştür. Bu süreçte hem iştah arttırmakta hem de vücuttaki hasarı azaltmaktadır. Bunu ister taze olarak tüketebilir, isterseniz turşusunu ya da yoğurt gibi yiyeceklerin içine karıştırarak tüketebilirsiniz.

Nar: Nar daha çok Asya ülkelerinde yemeklerin ardından tüketilir. Bu sayede sindirimi hızlandırmakta ve açlık süresinin kısalmasına yol açmaktadır. Yemekten yarım saat önce nar suyu içildiğinde iştahınızı kolaylıkla açabilirsiniz.

Anason: İştah açan bitkiler arasında yer alan anason, yemeklere ayrı bir lezzet katar. Tatlılarda, çöreklerde, et yemeklerinde kullanacağınız anason iştahınızı açarken, midenizdeki hazımsızlık sorununu da giderir.

Nane: Bağırsakları çalıştıran etkisiyle nane, kısa sürede açlık hissinin oluşmasını sağlar. Bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için, hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Naneyi taze olarak salatalarınızda tüketebilir, taze ya da kuru naneyle çay hazırlayıp içebilirsiniz. Kuru naneyi yemeklerde baharat olarak kullanabilirsiniz.

Acı biber: Acı biberin iştah açıcı etkisini bilmeyen yoktur. Yemeklerinizde acı biber yediğinizde, daha büyük porsiyonlar tüketirsiniz. Hem metabolizmanızı hızlandırır hem de iştahınızı açar.

Zerdeçal: Tarihin en eski döneminden itibaren sindirim sistemi sorunlarında kullanılan bu şifalı bitkinin anti bakteriyel etkisi, iltihap giderici etkisi vardır. Bağırsakları rahatlatır, işlevini daha kolay yapmayı sağlar.

Yılan otu: bu ot tüketildiği zaman açlığın oluşmasını sağlar. Gaz giderici etkisi, sindirim sistemindeki olumlu etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından önerilir. Tadı acımsı olduğundan, midesinde ülser, gastrit gibi sorunları olan kişilere tavsiye edilmeyen bir bitkidir.

Acı yeşillikler: Roka, kara lahana, su teresi, kuzu kulağı gibi tadı acımsı olan bitkilerin iştah açıcı etkisi oldukça fazladır. Bunları salatalarda, taze olarak yemeklerin yanında tüketebilirsiniz.
" } ] }