{ "title": "İştah Açıcı Vitaminler", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/istah-acici-vitaminler.jpg", "date": "21.01.2024 13:45:50", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "

İştah Açıcı Vitaminler, Vita kelimesi Latince hayat demektir. Min ise kimyasal bir isimdir. İlk defa C. Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Amonyak içerisinde bulunan hidrojen atomunun değişimi ile türetilmiş fonksiyonel ve organik bileşikleri ifade etmek için kullanılır. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için almamız gereken vitaminleri bilmemiz gerekir. Günümüzde düzensiz beslenme ve hormonlu besinlerin çokluğu nedeni ile çoğu insan başta çocuklar olmak üzere iştah açıcı vitaminleri yöneltilmektedir.

Vücudumuzda bulunan doğal vitaminler enerji üretiminde katalizör (Reaksiyona giren maddeleri ayırt etmek için kullanılan maddeler) görevi görür. Fakat iştah açıcı vitaminler için aynı şeyi söylemek doğru değildir. Bu vitaminler hormondur. Vücut dengesini bozabilir. İştah açıcı vitaminler özellikle kaygılı ebeveynler tarafından çocuklara içirilir.

İştah açıcı vitaminler nelerdir?

C Vitamini; İştahı artıran bir vitamin türüdür, askorbik asit olarak bilinir, suda çözünür. İnsan vücudu tarafından üretilmez, dışarıdan alınması gerekir. Yokluğunda bu haliyle vücut mekanizmasını yavaşlatarak kilo alınmasına yardımcı olmaktadır. Fakat asit yönünden zengin limonun sade olarak tüketilmesi kilo kaybına neden olduğundan asitten arındırılmış C vitaminlerinin günlük kullanılması gerekir. Günlük dozun üzerine çıkıldığında mide ve sindirim sorunları meydana gelebileceğinden günlük bir dozun üzerine çıkılmamalı. C vitamini eksikliğinde diş eti hastalıkları, iştahsızlık, yorgunluk, eklem sorunları ortaya çıkar. C vitamini kuşburnu, narenciyeler, yeşil sivri biber, karnabahar ve limon gibi sebze ve meyvelerden elde edilin bir vitamindir.

Çinko vitamini; Zayıflama nedenleri araştırıldığında kanda bulunan çinko seviyesinin düşük olduğu görülür. İştahın artırılması için dışarıdan günlük 11 mg çinko vitamini alınmalıdır. Çinko daha çok kuru yemiş, et, süt, balık ve diğer deniz ürünlerinde yeterli seviyede görülür.

D Vitamini; Fosfor ve kalsiyumun sindirilme aşamasında ve kana karışmasında önemli rol oynar. Özellikle büyüme çağındaki çocuklara verilmesi gereken bir vitamindir. D vitamini kas zayıflamasına engel olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp ritmini düzenler. Aynı zamanda tiroit işlevlerinin düzenli çalışması ve kan pıhtılaşması için gerekli olan bu vitamin yokluğu zayıflamaya neden olur. D vitamini kalsiyumun kemikler de birikimini artırarak dayanıklı bir kas iskelet sistemi oluşmasını sağlar.

Demir vitamini; Özellikle çocuklar da görülen demir eksikliği iştah kaybı ve dolayısı ile kilo kaybına neden olur. Demir eksikliğinde fiziksel ve zihinsel gelişim yavaşlar. Demir vitamininin yeterli düzeye getirmek için demir ölçümü yapıldıktan sonra iştahsız hastaya doktor kontrolünde demir vitamini verilmelidir.

Tiyamin (B1 Vitamini); Suda çözünür özelliktedir, karbonhidrat ve yağ mekanizması için önemli yer tutar. Tiyamin eksikliğinde hücreler de bulunan bazı asitlerin kullanımı azalırken yağ yakımı artar. Bu durumda kilo kaybı yaşanır. Eksikliği tamamlamak için dışarıdan alınması gerekir. Aksi durumda iştahsızlık, sindirim sorunları, yorgunluk, kas ve sinir hastalıkları, beriberi hastalığı ve depresyon gibi sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca tiyamin eksikliğinde merkezi sinir sisteminde bulunan nöron aksonları saran miyelin tabakasının yok olmasına neden olabilir. Bu durumda nörolojik sorunlar kilo kaybıyla birlikte yaşanır.

Uyarılar ve önlemler nelerdir?

Yetişkinler için iştah açıcı vitaminler de bulunmaktadır. Fakat en sağlıklı yol protein ve karbonhidrat bakımından zengin, lifli ve kalorisi yüksek bir beslenme proğramı yeterli vitamin alınabilir. Tabi ki sağlıklı besinler olması gerekir, aksi durumda damar tıkanıklığı gibi sorunlar ile karşılaşılabilir.

Vitaminler değersel olarak kan içeriğinde yeterli düzey de bulunmadığında karbonhidrat, protein ve yağ kullanım düzeyi düşer, enerji üretimi azalır, böylece vücudumuz bağışıklık sistemi zayıflar. Buna paralel olarak sindirim sistemi fonksiyonları, sağlıklı yaşam ve enfeksiyonlara karşı dayanıksız bir vücut ortaya çıkar. Böyle durumlar da hekim tavsiyesi ile çocuklara iştah açıcı vitamin verilebilir, fakat sınır aşılmamalıdır.
" } ] }