{ "title": "İştah Açıcı", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/istah-acici.jpg", "date": "19.01.2024 10:21:47", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "İştah açıcı, besinler ve gıdaların insanların damak tadına ve duyularına hitap etmesi için kullanılan yöntemler ve ek gıdalar olarak bilinir. İştah, kilolu insanlarda açık olduğu düşünülen ve bu sebeple sürekli yeme hissi uyandıran bir terimdir. Zayıf ve sağlıksız olan kişiler genellikle iştahlarının kapalı olduğunu ve yemek yemeyi istemediklerini söylerler. Çocuklarda daha sık rastlanan bu iştahsızlık giderilmezse, zamanla sadece kilo verme değil bunun yanı sıra ciddi sağlık sorunları ile de karşılaşılmaktadır. Yani kapalı olan iştah, sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği için, iştahı iyi olan çocuk ve yetişkinler genellikle sağlıklı olarak kabul edilebilir. Çocuğunuzda, bir yakınınızda ya da kendinizde sürekli devam eden bir iştahsızlık söz konusu ise bu durum göz ardı edilmemeli, doktora gidilmelidir. Ayrıca yapılan yemekleri kendi damak tadınıza ve göz zevkinize hitap eden şekilde sunmak, isteğe bağlı olarak yemeklere bakarak eklemek de iştah açmaya yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında iştah açıcı olarak bilinen bazı besinler yardımı ile de iştahsızlık sorunu ile başa çıkılması mümkün olabilir.

Kereviz: İyi bir iştah açıcı olarak bilinen kereviz, bunun yanı sıra böbrek taşı, zihinsel yorgunluk ve akneler için de oldukça etkili bir bitkidir. Kereviz önce dövülmeli ve dövülen kereviz sıcak suda demlenerek çay elde edilmelidir. Bu çaydan günde üç bardak içildiği takdirde ve düzenli kullanımı ile iştahın büyük oranda açıldığı görülecektir.

Tere Suyu: İştahsızlık konusunda mucize besinlerden birisi de tere suyudur. Tereye ulaşmak oldukça kolay olmasına rağmen tere suyu elde etmek zor ve zahmetli bir iştir. Fakat bulunur ve düzenli bir şekilde içilirse, iştah açar, saçlardaki kepeklenmeleri giderir ve bağırsak temizleyici olarak bilinir.

Soğan: Her ne kadar bazı kişiler için sevilmeyen bir bitki olsa da soğanın hem yeşil hali hem de kuru hali çok faydalıdır. Tüketilmesi iştah açtığı gibi, hastalıklardan korunmaya da yardımcı olmaktadır. Acı tadını sevmeyenler için beyaz soğan hem tatlı hem lezzetli hem de faydalıdır diyebiliriz.

Havuç Suyu: Göz için çok faydalı olarak bilinen havuç, suyu sıkılır ve yemeklerden önce bir bardak kadar içilirse iştah açmaya da yardımcı olmaktadır.

Yaban Mersini: Şifa deposu olarak bilinen mucize bitkilerden biri olan yaban mersini meyveleri toplanarak kaynatılır. Elde edilen su içilirse iştahsızlık ortadan kalkmaktadır ve kanı da çok iyi temizlemektedir. Bunun dışında, hemoroid, aft, kanser gibi hastalıklara da iyi geldiği söylenmektedir.

Bunların dışında iştah arttıran ve aktarlarda rahatlıkla bulunabilen diğer besinler de şunlardır:
" } ] }