{ "title": "İştah Kesen İlaçlar", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/istah-kesen-ilaclar.jpg", "date": "23.01.2024 06:37:23", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "İştah Kesen İlaçlar, Uzman bir doktora danışılmadan kesinlikle kullanılmaması gereken ilaçlardır. Bu tür ilaçların ağır yan etkileri bulunduğu için kullanırken de doktor denetimi altında olunması gerekir. Özellikle doktor tavsiyesi alınmadığı zamanlarda kullanılan ilaçlar fayda sağlamadığı gibi insan sağlığı açısından tehlikede oluşturabilir. İştah kesici ilaçlar açlık merkezini etkileyerek vücutta oluşan açlık hissini düşürür. Beyinin hipotalamus adı verilen merkezinde yeme kısmı ve doyma kısmı olarak iki farklı bölüm vardır. Yeme bölümünün uyarılması kişide açlık meydana getirir. Doyma bölümünün uyarılması ise yemenin durmasına sebep olur. Bu bölümler vücuttan gelen tüm uyarı veya sinyalleri bünyesinde toplayarak daha sonra bunları beynin diğer merkezlerine dağıtır. Vücut tarafından salgılanan leptin ve insülin gibi hormonlar beyinin bu bölgesine kan yoluyla ulaşarak iştah üzerinde etkisini gösterir. Bu sayede beslenmeyi düzenleyen bir doyum merkezi ortaya çıkar. Açlık ve iştah tam burada tanım olarak birbiriyle karıştırılır. Açlık ve iştah birbirinden tamamen farklı mekanizmaları sayesinde farklı etkiler meydana getirir. Vücuda yemek vermek gerektiğinde açlık mekanizması devreye girer. Açlık içgüdüsü, vücudun enerji seviyesi düştüğünde rezervlerini enerji ile doldurmak istediği zaman ortaya çıkar. İştah ise açlıktan farklı olarak yemek yeme arzusudur. Hipotalamus, ön beyin ve beyin sapı arasında yoğun sinirsel ağların bulunduğu önemli bir geçiş bölgesidir. Bu sinirsel ağlar sayesinde tüm hormonlar kontrol altında tutulur. İştah kesen ilaçların merkezi sinir sistemi üzerinde oldukça güçlü olan uyarıcı etkisi bulunur. Hipotalamusun en önemli görevi vücut metabolizmasının dengede kalmasını sağlamaktır.

İştah Kesen İlaçların Etkileri Nelerdir?

İştah kesen ilaçların en belirgin özelliği kişiyi uyararak kişiye zindelik hissi vermesidir. Bu sayede rejim uygulayanların birçoğunda gıda alımının sınırlandırılmasına bağlı olarak ilk etapta görülen bitkinlik hissi ortadan kalkar. Fakat bunların yanı sıra iştah kesen ilaçlar otonom sinir sistemi üzerinde önemli yan etkilerine sahiptir. Yan etkiler sinirlilik, çarpıntı, sindirim bozukluğu, uykusuzluk ve çok az düzeyde nefes darlığı olarak sıralanabilir. Bu ilaçlar aynı zamanda belirli bir süreden sonra kişide alışkanlığa yol açar. İştah kesicilerin vücut sağlığına karşı en önemli olan zararlarından bir tanesi de kişinin zayıflamak için göstereceği çabanın önüne geçmesidir. Bu evrede kişiler iradelerini kullanmayarak ilacın etkisine teslim olur. Buda ilacın dozunun her geçen gün biraz daha fazla yükseltilmesine ve kişinin ilaç bağımlısı olmasına sebep olur. Bu sebeple iştah kesen ilaçların satışı birçok ülkede sıkı bir denetim ile gerçekleşiyor ya da satışına yasak konuluyor. İştah kesen ilaçların kullanılması sadece obezite adı verilen aşırı kilolu kişilerin belirli bir kısmında istenen neticeyi verir. İştah kesen ilaçların kullanım amacı daha çok rejim uygulanırken beslenme alışkanlıklarında yaşanan köklü farklılıklardır. Bu tür ilaçların sadece iki ay süreyle ve ikişer gün ara vererek kullanılması gerekir.

İştah Kesen İlaçların Kullanımı

İştah kesen ilaçların kullanılmadan önce çok iyi araştırılması gerekir. Piyasadaki güvenli ürünlerin kullanılması gerekir. Bu tür sadece iki ay süreyle ve ikişer gün ara vererek kullanılması gerekir. Bu ilaçlardan birkaç tanesi şu şekildedir.

Phen 375: ABD ve Avrupa'da üretilmektedir. Daha önce kullanan kişilerin çoğunda altı haftada 10-11 kg arası kilo kaybı yaşanmıştır.

Unique Hoodia: İçeriğinde hoodia gordonii adı verilen kalahari çöl bölgesinde yetişen etli, sulu ve yumuşak dokulu dev bir kaktüs türü kullanılır. Bu sayede içeriğinde hiçbir katkı ya da dolgu maddesi bulunmaz.

Capsiplex: Genelde yeme bozuklukları kontrolünde kullanılır. Ayrıca içerisindekiler sayesinde depresyon oluşumunu engelleyerek ek avantaj sağlar.
" } ] }