{ "title": "İştah Kesen", "image": "https://www.istah.gen.tr/images/istah-kesen.jpg", "date": "20.01.2024 15:34:38", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "İştah Kesen, genellikle yemek yemeyi sınırlandıran ya da azaltan yiyecek, içecek ya da baharatlara verilen genel addır. Kişilerde kilo fazlası varsa veya yemek yeme hızı ve hissi önüne geçilemez bir hal aldığında iştah kesen bazı doğal yöntemlerden veya ilaçlardan faydalanılabilir. Bu besinler ya da ilaçlar iştahın azalmasına yardım ederek yeme hızını azaltır ve yenen yemek miktarının kontrolünü sağlar.

İştah Kesen Yemekler ve Yöntemler

Nane yeşil çay gibi doğal otlarla iştah kesmek; bu yöntemle yeşil yapraklı bazı bitkilerin içeriğinde bulunan etken maddeler yardımı ile mide uyarılır. Böylece tokluk hissi sağlanması amaçlanır ve daha fazla yiyecek tüketilmesinin önüne geçilmiş olur.

Yemeklerden önce su içmek; her yemek öğününden önce bir bardak su içilmesi mideye doygunluk hissi vererek açlık hissini bastırır. Böylece kişi bir öğünde daha az besin tüketir. Bunun dışında gün içinde en az iki litre su tüketmek de iştahı yavaşlatan başka bir yöntemdir.

Öğün aralarında kuru yemiş veya kuru meyve atıştırmak; bu yöntemle kişinin uzun saatler aç kalarak öğün sırasında aşırı gıda tüketmesi önlenmiş olur. Sık sık belirli aralıklarla mideye yiyecek göndermek, acıkma hissini azaltarak iştah keser.

Uyku düzeni sağlamak; uykusuz kalan kişiler açlık hissini daha çok hissederler. Bu sebeple iyi bir uyku düzeni beslenme şeklinin kontrolü için de faydalıdır.

İştah Kesen Yiyeceklerden Bazıları Şöyledir

Enginar, bezelye püresi, yaban mersini kurusu, keten tohumu, kinoa, kara buğday, chia tohumu iştah kesen bitkilerden birkaçıdır. Bunun dışında yeşil çay, ada çayı, acai meyvesinin çayı, lif yönünden zengin besinler de iştah kapatırlar. Lahanagillerden olan, ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli gibi sebzelerde gaz ihtiva ettikleri için midede şişkinlik yaratarak tokluk hissi verirler.

Kişinin iştahı, hiçbir doğal yöntem ile kesilmiyor ve sürekli yemeye devam ediyorsa, insülin direnci veya bazı paraziter hastalıklara sahip olabilir. Sürekli yemek yiyip kilo almayan veya yeterli oranda yemek yiyerek sürekli kilo alan kişilerin mutlaka bir hekime başvurması gerekmektedir. Rutin biyokimya testleri ile metabolizma ile alakalı bir rahatsızlık olup olmadığına tanı konmalı eğer böyle bir durum yok ise iştah kesilmesine yönelik bir yöntem izlenmelidir.
" } ] }