İştah Açıcı Yiyecekler
İştah açıcı yiyecekler, İştah yiyeceklerin duyularımıza hitap etmesiyle ortaya çıkan bir his olmakla beraber tüketeceğimiz gıdalarında duyularımıza hitap etmesi gerekir. İştah sağlıklı olmanın bir göstergesi olmanın yanı sıra kişiye göre de değişen göreceli bir kavramdır. Kimine göre yediğin yemekten haz almaksa da bazı insanlara göre kilo alımını tetikleyen olumsuz bir faktördür.
İnsanlar ve damak zevklerinin farklılığını düşünecek olursak eğer yemeğin sunumu ile göze, kokusu ile burnunuza, lezzeti ile damağınıza hitap etmesi gerekmektedir. Kişinin kendi severek tükettiği gıdalara küçük dokunuşlar yaparak iştahını açmak mümkün olacaktır. Yemeklerimizi hazırlarken kullanacağımız aroma arttırıcı maddeler baharatlar vesaire dilimizdeki tat reseptörlerini harekete geçirerek algılarımızı değiştirip iştahımızı açabilir. Yetişkinler için uygun olan ve kolaylıkla ulaşabileceğimiz damak tadımızın dışına fazla çıkmadan sizinle iştah açıcı yiyeceklerden oluşturduğumuz listemize göz atalım. - Soğan, Çoğu kimse için iştah açıcı özelliğe sahip olan bu sebze isteğe göre taze isteğe göre kuru soğan olarak tüketilebilir. Kokusu olmasından mustarip iseniz bir tutam maydanoz çiğneyerek kokusunu giderebilirsiniz. Yemeklere katarakta tüketilir. Ayrıca kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
- Tere suyu, İyi bir iştah açıcı olan tere pazarlarda kolay bulunan lakin suyunun çıkarılması biraz meşakkatli bir bitkidir. Tere suyu saç ve saç sorunlarına iyi gelmekle beraber bağırsaktaki zararlı bakterileri yok eder.
- Papatya çayı, Her gün bir bardak iyi demlenmiş papatya çayı iyi bir iştah açıcıdır. Papatya ayrıca rahatlatıcı etkisiyle de uyku bozukluğu ve anksiyete ye de iyi gelmektedir.
- Kereviz, Günde 3 bardak dövülmüş kereviz çayının içilmesi iştahsızlık sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca zihin yorgunluğu, akne ve böbrek taşı için ideal bir bitkidir.
- Yaban mersini, Meyveleri iştahsızlık için faydalıdır. Özellikle kaynatılarak elde edilen suyu düzenli olarak içilirse daha etkili olacaktır. Varis, hemoroit, kanserle savaş, ağız içi yaralarına iyi gelir ve kanıda temizler.
- Havuç suyu, Yemeklerden önce kaynamış sıkılmış havuç suyu içmekte iştahı açacaktır. Havuç göz sağlığı açısından önemli bir sebzedir.
- "Yemeklerde tercihe göre maydanoz, karabiber, biber, melisa otu aroma katacağı için iştahı açmakta yardımcı olabilir.
İştahsızlığın sayılan bu bitkiler tek seferlik değildir. Düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Büyük bir kısmı yemekten önce veya yemeklerde tüketilmelidir. Tok karna pek bir faydası olmayacaktır. Bitkilerle birlikte hayatınızda yaşam tarzınızda değişiklik yapmak yaşam kalitelisini yükselteceği gibi iştahınızı da düzene sokacaktır. Örneğin; - Düzenli ve dengeli beslenme,
- Düzenli uyku,
- Egzersiz,
- Öğünlerinizi olabildiğince kalabalık ortamlarda, açık havada arkadaşlarınızla birlikte yeme
- Yemeklerden önce çorba veya soda içmeyiniz küçük bir mideniz varsa çabuk doymanız sizin lehinize olacaktır,
- Şeker ve çikolatayı yemeklerden önce tüketmeyin bu iştahınızı kapatacaktır,
- Sigara ve alkolden uzak durun.
20.01.2024 16:07:53
İştah Açıcı Yiyecekler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|